Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve okşayıcı bir gestaltda olmalı, filinta bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak kenarıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça etkili oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bilcümle saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime apiko saklamak içindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında içilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine göre gayet mütenasip ve içilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir bedel bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğanlayışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna vakit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en hayır bedel bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek averaj 6 kamer içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tesviye üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için sınırlı bir vakit içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca fazla hararet bileğanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri yağdırmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu bedel iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz etkili gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en hayır seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde etkili gönen bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.